måndag 2 november 2009

En läsefrukt om dagen...., del 1

Dagens läsefrukt:

"Enligt denna berättelse möttes en gång för många århundraden sedan två av Indiens visaste män i ett slags andlig kraftmätning. Den ene av de vise var en stor asket som hade uppnått osårbarhet efter att under ett helt liv ha underkastat sig den strängaste späkning. Han var tillbörligen känd som "Den diamanthårde asketen". Den andre var en poet som aldrig hade späkt sig ett enda dugg men ändå betraktades som Indiens heligaste man. Han vördades som "Erfarenhetens sfär".
I vredesmod över att poeten åtnjöt större respekt än han själv satte asketen ett svärd i händerna på den motvillige poeten och uppmanade denne att skada honom om han kunde. Poeten höjde lydigt svärdet och gav asketen ett våldsamt hugg. Svärdet bröts av och krökte inte ett hår på asketens huvud. Sedan svingade Den diamanthårde sitt eget svärd mot poeten och använde all sin övermänskliga styrka i hopp om att klyva Erfarenhetens sfär mitt itu. Svärdet gick rakt igenom poetens kropp utan att göra någon skada, och den förödmjukade asketen erkände poeten som sin mästare. Späkelserna hade bara gett asketen styrka. Erfarenhetens sfär hade överskridit styrkan."
- Gita Metha, "Klättra och kana - en personlig skildring av det moderna Indien"

Nej, jag blir inte riktigt, riktigt klok på den här lilla sagan, men tycker ändå den är fruktansvärt fascinerande.

4 kommentarer:

Petter sa...

Stålmannen vs Marvel Girl.

Per sa...

Haha, vad skönt att någon knäckte allegorin direkt! Undrar om fler indiska myter låter sig förklaras med superhjältereferenser?

Petter sa...

Grant Morrison brukar stoppa in lite såna koaner och sånt i serier.
Både han anarkist-Buddhan i Invisibles och Robin i 52 får fundera på en koan.

De löser den snabbt. Vilket gör att jag misstänker han lite missuppfattat syftet med zenbuddhistiska koaner.

Per sa...

Haha! Eller så är Grant Morrison helt enkelt asgrym på det där med att knäcka koaner.

Han har väl f.ö. gjort en serieversion på det där indiska gamla verseposet, fast omplacerat till modern tid? Det borde jag läsa en vacker dag. Typ på Onsdag.