torsdag 27 augusti 2009

15 minnesvärda böcker

Hej.
Vet ni vad jag tror? Jag tror ni är jättejätteointresserade av att läsa ett inlägg till som handlar om att jag tycker att jag borde blogga lite mer snart. Det ska jag göra också nu när hösten är igång på allvar. Jag har haft lite välförtjänt och välbehövlig fattigmanssemester i Göteborg, vilket var sju nyanser av underbart, och därefter en rätt kaotisk comeback-vecka i Sthlm med skolstart, lite kallsvettigt jobb med Filmfestivalens arkiveringsprojekt och allmänt krångel. Förutsatt att min lön faktiskt kommer fram till mig idag, två dagar efter att jag borde ha fått den, kommer nog allt kännas riktigt bra ett tag framöver. Nog om det.

Butter har utmanat mig att fylla i 15 böcker-listan, samt undrat om jag helt har försvunnit från bloggosfärens yta. Det har jag väl också gjort ett tag, men förhoppningsvis landat där igen.
15 böcker med max 15 minuters eftertanke ska man lista, 15 böcker som man alltid bär med sig. Jag ignorerade tidsangivelsen ganska friskt och letade rätt på ett och annat fint citat. Well, det känns som en lagom oambitiös start på höstbloggandet.
Here goes.

Adam Zagajewski - Två städer

"I poesin möts två motstridiga element, extasen och ironin. Det extatiska elementet hänger samman med ett villkorslöst accepterande av världen, även det grymma och det absurda i den. Ironin däremot är den konstnärliga representationen av tanken, det kritiska tänkandet och tvivlet. Extasen är redo att omfatta världen i dess helhet, ironin följer tanken i spåren och ifrågasätter allt, ställer kuggfrågor, sätter poesins mening och sig själv i tvivelsmål. Ironin vet att världen är tragisk och sorgsen.
Att poesin kan formas av två så helt olika element är någonting häpnadsväckande och faktiskt komprometterande. Inte undra på att knappast någon läser dikter."
(Översättning: Anders Bodegård)

Jorge Luis Borges - Biblioteket i Babel

"Han tillkännagav också ett faktum, som alla resenärer har styrkt: I det väldiga Biblioteket finns det inte två identiska böcker. Från dessa självklara premisser slöt han att Biblioteket är fullständigt, och att dess hyllor innehåller alla tänkbara kombinationer av de några och tjugo ortografiska symbolerna; (ett antal, som trots sin storlek inte är oändligt) det vill säga, allt som är möjligt att uttrycka: på alla språk. Allt: framtidens historia i detalj, ärkeänglarnas självbiografier, Bibliotekets oförfalskade katalog, tusentals falska kataloger, bevis på dessa katalogers bedräglighet, bevis för bedrägligheten hos den felfria katalogen, Basilides' gnostiska evangelium, kommentar till detta evangelium, kommentarer till kommentaren till detta evangelium, den riktiga versionen av din död, översättningar av varje bok till alla språk, interpoleringar av varje bok i alla böcker." (Översättning: Sun Axelsson)

Michael Ende - Den oändliga historien

W.H. Auden - Färgarens hand

"I vår tid är även skapandet av ett konstverk en politisk handling. Så länge det finns konstnärer som skapadar det de vill och anser att de bör skapa - även om det de gör inte är så överväldigande bra, även om de bara vänder sig till en handfull människor - är de en påminnelse för de styrande om något som dessa behöver påminnas om, nämligen att de som styrs är människor med egna asnikten, inte anonyma brickor i ett spel, att Homo laborans också är Homo
ludens.
"

Zbigniew Herbert - Rapport från en belägrad stad och andra dikter

Lars Gustafsson - Artesiska brunnar cartesianska drömmar

"En oälskad kropp är inte mindre sann.
Den är bara mindre verklig. På väg
mellan skugga och ljus, i skymningszonen,
dröjer den som någon bortglömd sten
med skriften vänd mot skuggan, oläst.
En älskad kropp får verklighet, som en flöjt
som någon spelar, långsamt, vid dagens slut:
den fyller hela landskapet. Ett enda ögonblick
är gemensamt för dem båda: sanningens, och dödens."

Willy Kyrklund - Mästaren Ma

"Detta kunde jag aldrig: att acceptera människans villkor. Att böja mig, vara förnuftig, att vara anspråkslös, att bära min måttlighet, att smeka min oförmåga, det lärde jag mig aldrig. Vanmakten bragte andra till vett, mig till vanvett. Andra gjorde dårskapens gärningar emedan de icke besinnade människans villkor, jag emedan jag besinnade dem."

Willy Kyrklund - Polyfem förvandlad

"-[...]Det kom lite oväntat för mig det här. Att plötsligt lämnas att dö på gatan i en smutsig orientalisk stad. Aldrig mera skall jag se de vita nätterna och aldrig mer skall jag skåda niporna vid Surasand. Tala till mig. Var min vän. Berätta för mig någonting som ger mig tröst. Berätta för mig någonting om ett barn, ett barn som man gör illa.
- Jag vet inte hur du menar. Men det är ju motbjudande.
- Då skall jag inte betunga dig med vad som vore en alltför stor uppoffring från din sida innan du går hem till ditt hotell. Istället skall jag tala till dig, så långt jag hinner. Bara du inte lämnar mig ensam. Jag skall säga dig någonting viktigt, någonting som jag vet. Om jag bara inte hade så svårt att andas. Böj dig lite ned. Du kanske inte tror att jag har gråtit någon gång. Men jag skall berätta för dig en sak om den rätta känslan. Jag har lärt mig någonting om den rätta känslan. Jag skall säga dig...
- I detta ögonblick hörs ljudet av en bil på den andra gatan. Jag skyndar dit, jag måste ordna transport, skaffa hjälp... Men på den andra gatan är ingen bil, endast en skylt som gnäller, nej, ingen skylt, endast vinden som knuffar och rycker. Regnet kommer vilket ögonblick som helst. När jag återvänder till herr Lundström är han död.
- I döden har han undergått en sällsam förvandling. Han har blivit ett litet barn. Han ligger mycket stilla. I handen håller han en liten trähäst mot bröstet."

Marguerite Yourcenar - Hadrianus minnen

Flannery O'Connor - Wise blood

“Well, I preach the Church Without Christ. I’m a member and preacher to that church where the blind don’t see and the lame don’t walk and what’s dead stays that way. Ask me about that church and I’ll tell you it’s the church that the blood of Jesus don’t foul with redemption. “

Peter Milligan - Enigma


Stig Dagerman - De dömdas ö

Wisława Szymborska - Dikter 1945-2002

"Helst vill jag inte hävda
att förnuftet bär skulden till allt.
Helst undantagen.
Helst går jag lite tidigare.
Helst talar jag med läkarna om något annat.
Helst gamla randiga illustrationer.
Hellre det löljliga i att skriva dkter
än det löjliga i att inte skriva några.
Helst ojämna årsdagar i kärleken,
som kan firas varje dag.
Helst moralister
som inte lovar mig något.
Hellre en förslagen godhet än en alltför lätttrogen.
Helst en jord i civila kläder.
Hellre underkuvade länder än underkuvande länder.
Helst har jag mina reservationer."
(Översättning: Anders Bodegård)

Joseph Brodsky - Att behaga en skugga

Jorge Luis Borges - Selected non-fictions

Ah, mycket män. Mycket eurocentriskt. Men garanterat god litteratur likväl.
Själv är jag nyfiken på vilka 15 böcker som Die Kaschemme och Ivar skulle ta med på en lista.

4 kommentarer:

Petter sa...

Jag hade en ännu större andel män. Det tänkte jag inte på förrän efteråt.
De jag har läst av de du har valt är bra. Är Selected non-fictions Book of imaginary beings och liknande texter?

Per sa...

Nej, just den ingår inte där. Det är väl framförallt essäer Borges har skrivit samt lite dagskritik han har skrivit av såväl litteratur som film, som har bedömts intressant för en sentida amerikansk/icke-argentinsk läsekrets. Lustigt nog recenserar han bland annat "Gubben kommer!" av Gösta Gustaf-Jansson, en kanske inte helt klassikerförklarad roman från 30-talet. Han är inte överförtjust.
Jag tror fokus i just den samlingen låg på att sammanställa sådant som var lite svårtillgängligt på engelska sedan tidigare. Men Book of imaginary beings är en fantastisk inspirationskälla.

die kaschemme sa...

Oj oj, detta kräver tankearbete!

Just nu är jag helt insnodd i en massa bekymmersamma arbetsuppgifter, men jag lovar att återkomma om detta.

die kaschemme sa...

Alltså, jag fattar grejen, tror jag, men jag hinner inte tänka efter i femton minuter riktigt än för ögonblicket. Will do asap.